Yläkemijoki

Yläkemijoen alue on Rovaniemen itäpuolella Kuusamoon johtavan kantatie 81 varrella. Se on yksi Rovaniemen suuralueista ja sijaitsee Rovaniemelle, Kuusamoon, Kemijärvelle sekä Ranuan ja Pudasjärven kautta Ouluun vievien liikenneyhteyksien varrella.

Alueella on yhdeksän kylää, joista lähes kaikki sijaitsevat nauhana komean ja Suomen pisimmän joen, Kemijoen rantatörmällä: Tennilä, Viiri, Vanttauskoski, Vanttausjärvi, Pekkala, Juotas, Autti, Pirttikoski ja Pajulampi.

Yläkemijoki on maaseutua parhaimmillaan ja luonto on alueen tärkeä voimavara. Alueella sijaitsee lukuisia järviä ja jokia, joista suurin on Vanttausjärvi sekä korkeita vaaroja ja upeita retkeily- luontokohteita.

Yläkemijoen vesistöt tuottavat energiaa viidestä voimalaitoksesta. Voidaan sanoa, että alue on varsinainen voimanlähde kaikkine ominaispiirteineen.

Astu siis sisään ja olet aina tervetullut asukas, lomailija tai vieras.

Yläkemijoen kylät

Juotasniemi

Kesällä 2015 Yläkemijoen kylistä esittelyvuorossa oli Juotasniemi.

Juotasniemen kylä on maalaismaisemaa parhaimmillaan; talot sijaitsevat nauhana Kemijoen varrella, josta avautuu upeat jokinäkymät. Matkaa Rovaniemen keskustasta kylälle on n. 60 km.

Ennen voimalaitosten rakentamista, kylän kohdalla oli joessa vaikeakulkuinen koski, jossa oli kapea kulkureitti eli juotti. Tästä kylä lienee saanut nimensäkin.

Ulkoiluun on mahtavat mahdollisuudet, onhan Ounasvaaraakin korkeampi Kivalo ihan kylän kupeessa. Joen kahta puolen näkymät ovat silmää hiveleviä jyrkkine törmineen ja vaaramaisemineen. Kylältä on vain puolen tunnin ajomatka Korouomaan ja tunnin Ranuan eläinpuistoon.

Kylän alueella on noin kuusikymmentä kesäasuntoa, joiden pääasialliset haltijat ovat kylältä jossain vaiheessa pois muuttaneita. Kesä tuo heidät takaisin ja kylän elämä vilkastuu.

Maa-, metsä- ja porotalous, puunjalostus sekä osuuskuntatoiminta lyövät oman leimansa kylän elinkeinoelämään. Keihäskarnevaalit heinäkuussa on kylän perinteinen kesätapahtuma, jossa väkeä liikkuu aina vauvasta vaariin. Kesäisin voi tutustua Juotaksen kylämuseossa viime vuosituhannelta peräisin oleviin kodin esineisiin.

Pajulampi

Pajulammen kylä sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä sekä Kuusamosta, lisäksi Posiolle on vain puolen tunnin ajomatka. Kylän lähellä olevan Auttikönkään retkeilykohteen vierailijoille Pajulampi on tullut tutuksi.

Pajulammen kylän tarina on kappale suomalaisen asutustoiminnan historiaa. Asukkaita Pajulammelle on tullut Suomineidon joka sopesta. Eläminen aloitettiin rakentamalla valtion tuella ”tulitikkupuntti”, pieni neliseinäinen mökki. Toimeentulo hankittiin  ”ryskätöillä”, jossa suurperheiden päät viettivät pitkiä aikoja savotoissa ja uitoissa.

Tämän päivän Pajulammen kyläkuvaa leimaa karjatalous. Kylän tilat ovat suhteellisen suuria maitotiloja.

Pajulammen viljelijät ovat nuoria lapsiperheitä, joilta löytyy tulevaisuudenuskoa. Se on voimavara, jota täällä Lapissa tarvitaan.

Niin kuin muissakin kylissä myös Pajulammella on paljon vapaa-ajan asutusta, joka tuo varsinkin kesäaikaan lisää liikettä kyläraitille.

pajulampi

Seuratoiminta on vireää ja paljolti yhteistä lähikylien kanssa.